Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja rodzina je uwielbia.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2825
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 816
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2394
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6582
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2825
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 816
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2394
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6582
Składniki
Wykonanie nadzienia: Pieczarki oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić lub zmielić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać grzyby i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Ugotowane i odparowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać mąkę , jajka, cebulę, trochę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kilka dość grubych wałków, kroić je w plastry, rozpłaszczyć ręką, lub rozwałkować na placuszki. Na każdy placuszek nakładać nadzienie i zlepiać, formując podłużne wałki. Krokiety obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem. Wykonanie sosu: Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, po czym podrumienić. Dodać trochę bulionu i dusić do miękkości. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Włożyć pieczarki, i chwilę poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.