Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja rodzina je uwielbia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15043
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2005
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8829
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3174
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15043
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2005
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8829
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3174
Składniki
Wykonanie nadzienia: Pieczarki oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i drobno pokroić lub zmielić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Dodać grzyby i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Ugotowane i odparowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać mąkę , jajka, cebulę, trochę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kilka dość grubych wałków, kroić je w plastry, rozpłaszczyć ręką, lub rozwałkować na placuszki. Na każdy placuszek nakładać nadzienie i zlepiać, formując podłużne wałki. Krokiety obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu dobrze odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem. Wykonanie sosu: Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, po czym podrumienić. Dodać trochę bulionu i dusić do miękkości. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy. Włożyć pieczarki, i chwilę poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i zmiażdżonym czosnkiem.