Do góry

Dania główne Przepis na:

krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą

Przepis dnia 2021-05-28
krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 2040

Dodano:

Odsłon: 698

Krokiety ziemniaczane z dodatkiem wędzonej makreli, doprawione cytryną i ziołami. Można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu.

Składniki

  • ziemniaki mączystej odmiany - 400 g
  • wędzona makrela (obrana ze skóry i ości) - 250 g
  • skórka otarta z cytryny - 1 łyżka
  • koperek - pół pęczka
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta do panierowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
krokiety ziemniaczane z wędzoną makrelą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Zostawić na kilka minut na durszlaku żeby odparowały. Przełożyć z powrotem do garnka, utłuc, ostudzić.

  2. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, wrzucić do wystudzonych ziemniaków, dodać kawałki makreli i skórkę cytrynową. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

  3. Z masy formować krokiety, układać na tacy. Włożyć na około godzinę do lodówki.

  4. Po tym czasie krokiety obtaczać w lekko ubitym jajku i tartej bułce. Smażyć na średnim ogniu na rumiano. Pysznie smakują z surówką z młodej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 11 maja To danie mnie zaskoczyło,ale wygląda imponująco. Czy to premiera, czy już wcześniej
Pani przyrządzała?
Skuszę się z pewnością.
Gratuluję :-)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń