Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w winno-cytrynowym sosie

Królik w winno-cytrynowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3662

Dodano:

Odsłon: 3225

Delikatne mięso królika i aromatyczny sos sprawiają, że to proste danie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki

  • królik 4 kawałki
  • wino białe półwytrawne, 1 szklanka
  • cytryna, 3-4 plasterki
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta
  • rozmaryn, pół łyżeczki
  • miód, 1 łyżeczka, lub 2 cukru
  • mąka, 1 łyżka
  • śmietana 18 %, 1,5 łyżki
  • musztarda, pół łyżeczki
  • woda do podlewania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na brytfankę dajemy odrobinę oleju i masła, przyprawiamy królika solą, pieprzem i słodką papryką, następnie podpiekamy z obu stron.

  2. Dodajemy rozmaryn, czosnek, cytrynę, miód, podlewamy winem i dusimy do miękkości ok. godziny, co jakiś czas przewracając i jeżeli trzeba dolewając wody.

  3. Gdy mięso jest już miękkie delikatne je wyjmujemy, skórkę z cytryny również. Sos zagęszczamy mąką, śmietaną i odrobiną musztardy, gdy jest już gotowy wkładamy ponownie królika. Podajemy z kluseczkami i modrą kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 października 2013 To wcale nie proste, tylko bardzo wykwintne danie, musi mieć wspaniały smak :))) na razie ląduje w książce, stawiam duuuży punkt !!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń