Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królik, de facto, pochodził z Hiszpanii, ale przepis jest z Ischii, niewielkiej wyspy na morzu Tyrreńskim, mniej więcej na wysokości Neapolu. Również Neapolem smakuje. Aromat ziół i smak sosu jest żywcem wyjęty z południowych, włoskich klimatów. Podany z pieczoną na grillu polentą i białym winem - poezja!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Tuszkę królika umyj, osusz i podziel na małe porcje, tylne skoki na 2 części, comber na 4, przednią część tuszki na 2. Z przednich łapek usuń części poniżej kolana. Wytnij cały tłuszcz, odetnij kark. Odciętych części nie wyrzucaj - będą na rosół.
Zagotuj 4 - 5 szklanek wody. Wsyp sporą łyżeczkę soli. Do wrzątku wsyp kaszkę kukurydzianą. Mieszaj intensywnie i gotuj ok. 2 minut.
Po tym czasie wsyp starty parmezan i mieszając gotuj jeszcze minutę.
Ugotowaną kaszkę rozłóż około centymetrową warstwą na pergaminie i pozostaw do ostudzenia.
Porcje mięsa zanurz w wodzie z dodatkiem octu na ok. 1 - 1,5 godziny.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż osuszone z zalewy octowej kawałki mięsa na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią - wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane zioła i papryczkę peperoni i gotuj, już na małym ogniu, ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (funkcja - grill). Ostudzoną polentę pokrój na kawałki o boku ok. 5 cm, ułóż na kratce do pieczenia i grilluj ok. 7 - 10 minut z każdej strony.
Kiedy mięso będzie miękkie - zdejmij z ognia.
Podawaj placki grillowanej polenty i mięso podlane sosem z pieczenia i pomidorami. Możesz udekorować papryczką peperoni. Białe wino będzie idealnym uzupełnieniem dania.