Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik z Ischii

Królik z Ischii

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4333

Dodano:

Odsłon: 1853

Królik, de facto, pochodził z Hiszpanii, ale przepis jest z Ischii, niewielkiej wyspy na morzu Tyrreńskim, mniej więcej na wysokości Neapolu. Również Neapolem smakuje. Aromat ziół i smak sosu jest żywcem wyjęty z południowych, włoskich klimatów. Podany z pieczoną na grillu polentą i białym winem - poezja!

Składniki

  • Tuszka królika
  • ok. 75 dag pomidorów koktajlowych
  • 6 - 8 łyżek oliwy
  • 3 - 4 łyżki octu
  • po łyżce siekanych ziół - tymianku, majeranku, bazylii i rozmarynu
  • papryczka peperoni
  • ok. 10 dag startego parmezanu
  • szklanka białego wina
  • półtorej szklanki kaszki kukurydzianej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tuszkę królika umyj, osusz i podziel na małe porcje, tylne skoki na 2 części, comber na 4, przednią część tuszki na 2. Z przednich łapek usuń części poniżej kolana. Wytnij cały tłuszcz, odetnij kark.
    Odciętych części nie wyrzucaj - będą na rosół.

  2. Zagotuj 4 - 5 szklanek wody. Wsyp sporą łyżeczkę soli.
    Do wrzątku wsyp kaszkę kukurydzianą. Mieszaj intensywnie i gotuj ok. 2 minut.

  3. Po tym czasie wsyp starty parmezan i mieszając gotuj jeszcze minutę.

  4. Ugotowaną kaszkę rozłóż około centymetrową warstwą na pergaminie i pozostaw do ostudzenia.

  5. Porcje mięsa zanurz w wodzie z dodatkiem octu na ok. 1 - 1,5 godziny.

  6. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż osuszone z zalewy octowej kawałki mięsa na dużym ogniu.
    Gdy się przyrumienią - wlej wino i gotuj, aż odparuje.

  7. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekane zioła i papryczkę peperoni i gotuj, już na małym ogniu, ok. 30 minut.

    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (funkcja - grill). Ostudzoną polentę pokrój na kawałki o boku ok. 5 cm, ułóż na kratce do pieczenia i grilluj ok. 7 - 10 minut z każdej strony.

  8. Kiedy mięso będzie miękkie - zdejmij z ognia.

  9. Podawaj placki grillowanej polenty i mięso podlane sosem z pieczenia i pomidorami. Możesz udekorować papryczką peperoni.
    Białe wino będzie idealnym uzupełnieniem dania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń