Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny litewski kugelis jest zbliżony smakiem do naszej, polskiej babki ziemniaczanej. Ta popularna na Liwie potrawa ma też nieco inną odsłonę - dodają do niej twaróg. W tym wydaniu babka ziemniaczana smakuje wybornie. Koniecznie spróbujcie.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnych lub grubych oczkach ( w zależności od upodobań). Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy. Sok wylewamy, ale zebraną na dnie skrobię zostawiamy. Będzie potrzebna. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz.
Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle z posiekanymi ziołami (ewentualnie suszonymi). Kiedy cebulka będzie zrumieniona, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy. Do cebuli z ziołami i boczkiem dodajemy pieprz - sól w razie potrzeby. Przekładamy do startych ziemniaków, dodajemy skrobie i mieszamy.
Twaróg kruszymy widelcem, dodajemy jajko, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i mieszkamy do powstania jednolitej masy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 2 części. Najpierw wykładamy jedną część masy ziemniaczanej, na to masę serową i na koniec znów masę ziemniaczaną.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy kolejne 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę naczynia, by kugelis się zrumienił. Babkę ziemniaczaną z twarogiem możemy podawać ze śmietaną lub sosem na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowym.