Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest to mój przepis ale podejrzany u Gotujtosam z dnia 03.11.2023r. Bardzo spodobał mi się ten przepis, ponieważ smacznie się czytało i do tego miałem mięso mielone przygotowane na mielone więc postanowiłem wypróbować ten wariant. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ponieważ poczyniłem kilka zmian w składnikach wg mojego smaku.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 381
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 381
Składniki
Zaczniemy od zrobienia sosu by smaki się wymieszały. Do miski wrzucamy pomidory z puszki ja miałem całe więc trzeba rozgnieść je. Następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku oraz szczyptę cukru i oregano. Dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Do miski wkładamy mięso mielone dodajemy całe jajko, namoczoną bułkę, dodajemy starty ser żółty na grubym oczku, ryż oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Masę mięsną mieszamy i formujemy kule mięsne. Wielkość kul zależy od Waszej inwencji, przekładamy je do naczynie żaroodpornego i układamy obok siebie. Wolne miejsca wypełniamy małymi kulkami.
Ułożone kule zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowo-jogurtowym. Naczynie wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C, góra/dół i pieczemy około 1 godziny sprawdzając czy duże kule w środku są już uparowane.
A teraz to już tylko smacznego.