Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem
  • Dania główne
  • Przepis na

Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem

01.02.2023 Odsłon: 7620
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam Was na klasykę wschodniej kuchni w wydaniu, które rozwinęło się na zachodnim krańcu kontynentu – kulebiaka z ciasta francuskiego. Kulebiak w tej wersji wypełniony jest warstwami ryżu, szpinaku, pieczarek i łososia. Każda z nich ma swój wyraźny smak, ale razem tworzą zgrabną i smaczną kompozycję, której główną gwiazdą jest delikatny i soczysty łosoś. Dodajcie do tego fenomenalny, musztardowo-winny sos i otrzymacie danie, którym zachwycicie swoich gości.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Duża patelnia, piekarnik, deska do krojenia, nóż, mały rondelek, rózga

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7490

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 275

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2447

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 140

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 159

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7490

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 275

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2447

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 140

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 159

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Kulebiaki
  • 2/3 szklanki (130 g) ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka (ok 120 g)
  • szalotki (ok 100 g)
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Mały pęczek koperku
  • 1 paczka szpinaku (ok 220 g)
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok 750 g)
  • 60 g sera pleśniowego
  • 4 filety z łososia (ok 500 g)
  • Sól i pieprz
  • 1 jajko
Sos musztardowo - winny
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy Dijon (ok 50 g)
  • 180 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 2 łyżki masła (ok 40 g)
Sposób przygotowania:
1

Do średniej wielkości rondelka wlej 500 ml bulionu warzywnego. Płyn doprowadź do wrzenia, zmniejsz grzanie i dodaj do niego 130 g przepłukanego brązowego ryżu. Ryż gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut.

2

500 g brązowych pieczarek pokrój w grube, około 3-milimetrowe półplasterki. Jedną czerwoną paprykę oczyść z szypułki i gniazda nasiennego, a następnie pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. 100 g szalotek pokrój w cienkie, około milimetrowe półplasterki. Dosyć drobno posiekaj niewielkie pęczki koperku i pietruszki.

3

Ryż odcedź i przełóż go do osobnego naczynia. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz czubatą łyżkę posiekanej pietruszki. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia dodatków i odstaw do całkowitego wystudzenia.

4

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojone szalotki i smaż je na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną i staną się półprzeźroczyste.

5

Do szalotek dodaj 220 g świeżego szpinaku. Jeśli nie mieści się w całości na patelni, zrób to w dwóch partiach. Szpinak podsmażaj, aż stanie się miękki. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż jej zawartość do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

6

Patelnię wyczyść, rozgrzej na niej kolejną łyżkę oleju, a następnie wyłóż na tłuszcz pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż z patelni odparuje cała wilgoć, a grzyby nabiorą pięknego, złotego koloru. Kiedy to nastąpi, zdejmij je z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

7

Płat ciasta francuskiego (około 40 x 25 cm) delikatnie odwiń z papieru i podziel go na dwie równe części. Na połówkę ciasta wyłóż ¼ przygotowanego wcześniej ryżu z papryką. Ryż rozprowadź równą warstwą do połowy długości ciasta. Wokół nadzienia z każdej strony zostaw około centymetrowy pas czystego ciasta. Na ryż wyłóż ¼ szpinaku i cebulki i rozprowadź je cienką warstwą. Na warstwę szpinaku wyłóż około 15 g pokruszonego sera pleśniowego. Na ser wyłóż ¼ pieczarek i zbuduj z nich kolejną warstwę. Na grzyby wyłóż filet z łosia i dopraw go solidną szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i odrobiną posiekanego wcześniej koperku.

8

Zamknij kulebiaka. Czystą część ciasta załóż nad nadzieniem, połącz ze sobą rogi ciasta i cierpliwie sklej ze sobą kolejne boki, do uzyskania szczelnie zamkniętej paczuszki. Delikatnie dociśnij jej boki widelcem, żeby upewnić się, że nie rozklei się w trakcie pieczenia. Kulebiaki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce i posmaruj ich wierzch rozkłóconym jajkiem.

9

Blaszka z kulebiakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 – 60 minut.

10

Podczas gdy kulebiaki się pieką, przygotuj sos. Do niewielkiego rondelka wlej 60 ml białego, wytrawnego wina i dodaj do niego łyżkę posiekanego wcześniej koperku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, do zredukowania płynu o połowę.

11

Kiedy to nastąpi, zmniejsz grzanie pod rondelkiem i dodaję do niego dwie łyżki musztardy Dijon. Musztardę rozprowadź w płynie za pomocą rózgi, a następnie dodaję do niego 180 ml śmietanki (36%). Ponownie przemieszaj zawartość naczynia, delikatnie zwiększ grzanie i gotuj całość przez kilka minut, pilnując rondelka, żeby uniknąć wykipienia jego zawartości.

12

Kiedy płyn delikatnie się zredukuje i zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego dwie łyżki masła. Zawartość naczynia mieszaj do rozpuszczenia masła w płynie. Dopraw sos do smaku mielonym czarnym pieprzem i solą.

13

Kulebiaki są gotowe, kiedy temperatura wewnątrz największego z nich osiągnęła 75 stopni Celsjusza – w moim wypadku zajęło to 50 minut. Blaszkę z kulebiakami odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki