Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem
  • Dania główne
  • Przepis na

Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem

01.02.2023 Odsłon: 7608
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam Was na klasykę wschodniej kuchni w wydaniu, które rozwinęło się na zachodnim krańcu kontynentu – kulebiaka z ciasta francuskiego. Kulebiak w tej wersji wypełniony jest warstwami ryżu, szpinaku, pieczarek i łososia. Każda z nich ma swój wyraźny smak, ale razem tworzą zgrabną i smaczną kompozycję, której główną gwiazdą jest delikatny i soczysty łosoś. Dodajcie do tego fenomenalny, musztardowo-winny sos i otrzymacie danie, którym zachwycicie swoich gości.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Duża patelnia, piekarnik, deska do krojenia, nóż, mały rondelek, rózga

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 718

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2921

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 847

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 607

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 376

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3532

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 718

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2921

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 847

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 607

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 376

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3532

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kulebiak z ciasta francuskiego z musztardowo-winnym sosem
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Kulebiaki
  • 2/3 szklanki (130 g) ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka (ok 120 g)
  • szalotki (ok 100 g)
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Mały pęczek koperku
  • 1 paczka szpinaku (ok 220 g)
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok 750 g)
  • 60 g sera pleśniowego
  • 4 filety z łososia (ok 500 g)
  • Sól i pieprz
  • 1 jajko
Sos musztardowo - winny
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy Dijon (ok 50 g)
  • 180 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 2 łyżki masła (ok 40 g)
Sposób przygotowania:
1

Do średniej wielkości rondelka wlej 500 ml bulionu warzywnego. Płyn doprowadź do wrzenia, zmniejsz grzanie i dodaj do niego 130 g przepłukanego brązowego ryżu. Ryż gotuj do miękkości przez około 20 – 25 minut.

2

500 g brązowych pieczarek pokrój w grube, około 3-milimetrowe półplasterki. Jedną czerwoną paprykę oczyść z szypułki i gniazda nasiennego, a następnie pokrój ją w około półcentymetrową kostkę. 100 g szalotek pokrój w cienkie, około milimetrowe półplasterki. Dosyć drobno posiekaj niewielkie pęczki koperku i pietruszki.

3

Ryż odcedź i przełóż go do osobnego naczynia. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę paprykę oraz czubatą łyżkę posiekanej pietruszki. Zawartość miski przemieszaj do równego rozprowadzenia dodatków i odstaw do całkowitego wystudzenia.

4

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż pokrojone szalotki i smaż je na średnio niskim ogniu przez kilka minut, stale mieszając, aż wyraźnie zmiękną i staną się półprzeźroczyste.

5

Do szalotek dodaj 220 g świeżego szpinaku. Jeśli nie mieści się w całości na patelni, zrób to w dwóch partiach. Szpinak podsmażaj, aż stanie się miękki. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż jej zawartość do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

6

Patelnię wyczyść, rozgrzej na niej kolejną łyżkę oleju, a następnie wyłóż na tłuszcz pokrojone wcześniej pieczarki. Grzyby smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż z patelni odparuje cała wilgoć, a grzyby nabiorą pięknego, złotego koloru. Kiedy to nastąpi, zdejmij je z ognia, przełóż do osobnego naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.

7

Płat ciasta francuskiego (około 40 x 25 cm) delikatnie odwiń z papieru i podziel go na dwie równe części. Na połówkę ciasta wyłóż ¼ przygotowanego wcześniej ryżu z papryką. Ryż rozprowadź równą warstwą do połowy długości ciasta. Wokół nadzienia z każdej strony zostaw około centymetrowy pas czystego ciasta. Na ryż wyłóż ¼ szpinaku i cebulki i rozprowadź je cienką warstwą. Na warstwę szpinaku wyłóż około 15 g pokruszonego sera pleśniowego. Na ser wyłóż ¼ pieczarek i zbuduj z nich kolejną warstwę. Na grzyby wyłóż filet z łosia i dopraw go solidną szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i odrobiną posiekanego wcześniej koperku.

8

Zamknij kulebiaka. Czystą część ciasta załóż nad nadzieniem, połącz ze sobą rogi ciasta i cierpliwie sklej ze sobą kolejne boki, do uzyskania szczelnie zamkniętej paczuszki. Delikatnie dociśnij jej boki widelcem, żeby upewnić się, że nie rozklei się w trakcie pieczenia. Kulebiaki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce i posmaruj ich wierzch rozkłóconym jajkiem.

9

Blaszka z kulebiakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 – 60 minut.

10

Podczas gdy kulebiaki się pieką, przygotuj sos. Do niewielkiego rondelka wlej 60 ml białego, wytrawnego wina i dodaj do niego łyżkę posiekanego wcześniej koperku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kilka minut, do zredukowania płynu o połowę.

11

Kiedy to nastąpi, zmniejsz grzanie pod rondelkiem i dodaję do niego dwie łyżki musztardy Dijon. Musztardę rozprowadź w płynie za pomocą rózgi, a następnie dodaję do niego 180 ml śmietanki (36%). Ponownie przemieszaj zawartość naczynia, delikatnie zwiększ grzanie i gotuj całość przez kilka minut, pilnując rondelka, żeby uniknąć wykipienia jego zawartości.

12

Kiedy płyn delikatnie się zredukuje i zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego dwie łyżki masła. Zawartość naczynia mieszaj do rozpuszczenia masła w płynie. Dopraw sos do smaku mielonym czarnym pieprzem i solą.

13

Kulebiaki są gotowe, kiedy temperatura wewnątrz największego z nich osiągnęła 75 stopni Celsjusza – w moim wypadku zajęło to 50 minut. Blaszkę z kulebiakami odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki