Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulebiak z dorszem

Kulebiak z dorszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 336

Pochodzący z Kresów Wschodnich kulebiak na cieście krucho-drożdżowym, nadziewany farszem z kaszy i dorsza.

Składniki

  • 350 g - mąki
  • mąka do podsypania
  • 100 g - masła
  • 1 - jajko
  • 2 - żółtka
  • ½ szklanki - śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 20 g - drożdży
  • ½ łyżeczki - cukru
  • FARSZ
  • ½ kg - filetów z dorsza
  • 1 łyżka - oleju
  • 1 - cebula
  • 150 g - pieczarek
  • 1 łyżka - oliwy
  • 2 - jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek - kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kulebiak z dorszem

Przygotowanie

  1. Drożdże przełożyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem. Odstawić.

  2. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko i żółtka. Dodać śmietanę (w temp. pokojowej), sól i drożdże z cukrem. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto (podsypując mąką). Przykryć miską i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Zrobić farsz. Filety pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć dorsza. Jeśli był mrożony, puści trochę wody i zacznie się dusić. Rybę świeżą trzeba podlać.

  4. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Wymieszać z dorszem.

  5. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

  6. Z wyrośniętego ciasta odkroić kawałek (posłuży do dekoracji). Resztę podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki natłuszczonej formy (np. keksówki). Na ciasto nałożyć ugotowaną na sypko kaszę, na kaszę dać farsz. Równo rozłożyć. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować białkiem.

  7. Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkować. Przełożyć do formy. Posmarować białkiem. Nakłuć nożem.

  8. Odcięty kawałek ciasta rozwałkować. Wyciąć ozdoby, np. choinki. Przykleić do kulebiaka. Posmarować białkiem.

  9. Piec przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Podawać z barszczem czerwonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń