Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pochodzący z Kresów Wschodnich kulebiak na cieście krucho-drożdżowym, nadziewany farszem z kaszy i dorsza.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5906
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1769
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 126
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5906
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1769
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 126
 
         
         
                Składniki
Drożdże przełożyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem. Odstawić.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło, wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko i żółtka. Dodać śmietanę (w temp. pokojowej), sól i drożdże z cukrem. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto (podsypując mąką). Przykryć miską i odstawić do wyrośnięcia.
Zrobić farsz. Filety pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć dorsza. Jeśli był mrożony, puści trochę wody i zacznie się dusić. Rybę świeżą trzeba podlać.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Wymieszać z dorszem.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Dodać do farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Z wyrośniętego ciasta odkroić kawałek (posłuży do dekoracji). Resztę podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki natłuszczonej formy (np. keksówki). Na ciasto nałożyć ugotowaną na sypko kaszę, na kaszę dać farsz. Równo rozłożyć. Wystające brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować białkiem.
Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkować. Przełożyć do formy. Posmarować białkiem. Nakłuć nożem.
Odcięty kawałek ciasta rozwałkować. Wyciąć ozdoby, np. choinki. Przykleić do kulebiaka. Posmarować białkiem.
Piec przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Podawać z barszczem czerwonym.