Do góry

Dania główne Przepis na:

kuleczki drobiowe z parmezanem (wersja lekka)

kuleczki drobiowe z parmezanem (wersja lekka)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9334

Dodano:

Odsłon: 11350

Delikatne pulpeciki, pieczone króciutko, co zapewnia im odpowiednią wilgotność. Lekkie, ale sycące jak diabli, nie będziecie głodni przez długi czas, a jedna kuleczka ma tylko około 30 kcal, polecam dla osób nie tylko na diecie :) Z przepisu wychodzi około 18 sztuk.

Składniki

  • 2 średnie filety drobiowe ( około 550 g), 1 jajo
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 1 płaska łyżka tartej bułki lub 0,5 kajzerki namoczonej i odciśniętej
  • 1/4 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny lub jogurt grecki
  • 1 - 2 ząbki czosnku, sól
  • szczypta oregano, szczypta bazylii
  • ewentualnie czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kuleczki drobiowe z parmezanem (wersja lekka)

Przygotowanie

  1. Najlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".
    Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.

    Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.

  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

  3. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Zjedliśmy je z sosem czosnkowym i frytkami, było przepysznie !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń