Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpeciki, pieczone króciutko, co zapewnia im odpowiednią wilgotność. Lekkie, ale sycące jak diabli, nie będziecie głodni przez długi czas, a jedna kuleczka ma tylko około 30 kcal, polecam dla osób nie tylko na diecie :) Z przepisu wychodzi około 18 sztuk.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 814
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 814
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Najlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie". Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki. Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zjedliśmy je z sosem czosnkowym i frytkami, było przepysznie !