Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki ziemniaczane to fenomenalny pomysł na wykorzystanie nadmiarowo ugotowanych ziemniaków, które z pewnością pozostały po świętach czy innych wydarzeniach rodzinnych. Jeśli kopytka czy kluski ziemniaczane wszystkim się już znudziły, warto spróbować czegoś nowego. To danie jest wyraziste, mocno serowe i lekko pikantne. Z pewnością szybko się nie znudzi. Dużą zaletą jest także wszechstronność tych kulek. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także szybka przekąska do wieczornego filmu.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 478
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15404
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3281
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 478
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15404
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3281
Składniki
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Szczypiorek bardzo drobno posiekaj. W misce połącz ze sobą puree, cebulę, szczypiorek, pieprz cayenne i ser. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka. Do innego talerza wsyp bułkę tartą. Z przygotowanej wcześniej masy formuj kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Zanurzaj je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Odkładaj je na talerz lub deskę wyłożoną pergaminem.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 st. Celsjusza. Smaż partiami po kilka kulek na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki. Kulki ziemniaczane podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionych sosów.