Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caprese to sałatka pochodzą z południowych Włoch, na którą składają się pomidory, mozzarella i bazylia. Charakteryzuje się niesamowitą świeżością i aromatycznością. Taki sam właśnie jest kurczak caprese, który jest wilgotny, soczysty i pełny smaku. To danie inspirowane kuchnią włoską, która jest bardzo szybka i prosta, ale rezultaty zachwycają!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2193
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4706
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2193
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4706
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Składniki
Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Wykrój wszystkie błonki. Ostrożnie natnij je poziomo przez środek, tworząc kieszonkę.
Pomidory odciśnij z nadmiaru oleju, a ser pokrój w cienkie plastry.
Do kieszonek w piersiach powkładaj równomiernie plastry pomidorów, następnie plastry sera oraz liście bazylii. Jeśli kieszonki otwierają się i nie trzymają nadzienia, zepnij je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron przez ok. 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza.
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny z oliwą z pomidorów. Co ok. 5 minut smaruj mieszanką wierzch kurczaka.
Piecz danie przez ok. 10-15 minut z każdej strony. Wyjmij i podawaj na ciepło.
Kurczaka caprese przechowuj po ostudzeniu w lodówce przez 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.