Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caprese to sałatka pochodzą z południowych Włoch, na którą składają się pomidory, mozzarella i bazylia. Charakteryzuje się niesamowitą świeżością i aromatycznością. Taki sam właśnie jest kurczak caprese, który jest wilgotny, soczysty i pełny smaku. To danie inspirowane kuchnią włoską, która jest bardzo szybka i prosta, ale rezultaty zachwycają!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112928
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 249
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 539
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 476
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112928
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 249
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 539
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 476
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 848
Składniki
Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Wykrój wszystkie błonki. Ostrożnie natnij je poziomo przez środek, tworząc kieszonkę.
Pomidory odciśnij z nadmiaru oleju, a ser pokrój w cienkie plastry.
Do kieszonek w piersiach powkładaj równomiernie plastry pomidorów, następnie plastry sera oraz liście bazylii. Jeśli kieszonki otwierają się i nie trzymają nadzienia, zepnij je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron przez ok. 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza.
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny z oliwą z pomidorów. Co ok. 5 minut smaruj mieszanką wierzch kurczaka.
Piecz danie przez ok. 10-15 minut z każdej strony. Wyjmij i podawaj na ciepło.
Kurczaka caprese przechowuj po ostudzeniu w lodówce przez 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.