Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania azjatyckie cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. Uwielbiamy je za to, że są niezwykle aromatyczne i wyraziste w smaku. Skutecznie zaspokajają głód, a przy tym są lekkostrawne w porównaniu z dość tłustą, rodzimą kuchnią. Zwykle jednak nie wiemy, jak włączyć tajskie czy indyjskie potrawy do codziennego menu – zamawiamy je w restauracjach, bo nie potrafimy odtworzyć ulubionych smaków w domowych warunkach. Tymczasem cały sekret tkwi w odpowiednich mieszankach przypraw. Przykładem prostego dania, które dzięki nim nabiera orientalnego charakteru, jest kurczak curry.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3898
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 732
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 172
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3898
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 311
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 732
Składniki
Opłucz pałki kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w misce. Zblenduj wszystkie składniki marynaty na jednolity sos. Zalej nim pałki kurczaka. Zamieszaj tak, by mięso opływało marynatą z każdej ze stron. Owiń miskę folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowanego kurczaka ogrzej do temperatury pokojowej. Upiecz na grillu (po około 10 minut z każdej ze stron) lub w piekarniku (50 minut w temperaturze 180°c).
Tak przygotowanego kurczaka w marynacie curry możesz podać np. z ryżem smażonym po tajsku. Świetnie komponował się będzie także z bukietem warzyw (np. ziemniakami, marchewką, brokułem) podgotowanymi na parze, zamarynowanymi w sosie curry i upieczonymi razem z pałkami kurczaka.