Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania azjatyckie cieszą się w Polsce rosnącą popularnością. Uwielbiamy je za to, że są niezwykle aromatyczne i wyraziste w smaku. Skutecznie zaspokajają głód, a przy tym są lekkostrawne w porównaniu z dość tłustą, rodzimą kuchnią. Zwykle jednak nie wiemy, jak włączyć tajskie czy indyjskie potrawy do codziennego menu – zamawiamy je w restauracjach, bo nie potrafimy odtworzyć ulubionych smaków w domowych warunkach. Tymczasem cały sekret tkwi w odpowiednich mieszankach przypraw. Przykładem prostego dania, które dzięki nim nabiera orientalnego charakteru, jest kurczak curry.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 909
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 909
Składniki
Opłucz pałki kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w misce. Zblenduj wszystkie składniki marynaty na jednolity sos. Zalej nim pałki kurczaka. Zamieszaj tak, by mięso opływało marynatą z każdej ze stron. Owiń miskę folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowanego kurczaka ogrzej do temperatury pokojowej. Upiecz na grillu (po około 10 minut z każdej ze stron) lub w piekarniku (50 minut w temperaturze 180°c).
Tak przygotowanego kurczaka w marynacie curry możesz podać np. z ryżem smażonym po tajsku. Świetnie komponował się będzie także z bukietem warzyw (np. ziemniakami, marchewką, brokułem) podgotowanymi na parze, zamarynowanymi w sosie curry i upieczonymi razem z pałkami kurczaka.