Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to szybkie, koreańskie danie pochodzi z niesamowicie apetycznego bloga Facet z przepisem. Gorąco polecamy. Troszkę dodatki po swojemu zrobiliśmy, ale wyszło niesamowicie pysznie.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 539
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 539
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 773
Składniki
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski albo jak u nas filety pokroiliśmy w duże prostokąty o grubości 2 cm (waga 1 szt to około 150 g). Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby surówka przesiąkła smakami (temperatura pokojowa). Na patelni do grillowania rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka po kilka minut (większe kawałki) lub mniejsze dość szybko się smażą. Podajemy z surówką i ciepłym ryżem jaśminowym.