Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak gongbao to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań serwowanych w zachodniej części Chin (w Syczuanie). Kuchnia ta słynie przede wszystkim z pikantnych potraw.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 301
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 707
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 28
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 301
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 707
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 28
Składniki
Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni.
Przygotuj marynatę do mięsa. W małym słoiku wymieszaj sosy sojowe i ocet ryżowy wraz z mąką i cukrem.
Kurczaka umyj i osusz. Pozbądź się kostek o błonek. Pokrój w paski mniej więcej o wielkości 2 cm. Przełóż do naczynia, tak, aby mięso leżało na płasko i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Szalotki posiekaj w piórka. Imbir zetrzyj na tracę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Czerwoną paprykę pokrój w niewielkie paski, papryczkę chili w plastry.
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Chwilę podsmaż. Następnie dodaj kawałki kurczaka, papryczki chili i czerwoną paprykę. Wszystko smaż do momentu, aż białko w mięsie się zetnie.
W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do woka i duś przez chwilę na wolnym ogniu, tak żeby sos się zredukował. Następnie dopraw danie do smaku i zamieszaj. Gdy będzie gotowe posyp prażonymi orzechami.