Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak gongbao to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań serwowanych w zachodniej części Chin (w Syczuanie). Kuchnia ta słynie przede wszystkim z pikantnych potraw.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 225
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 491
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 231
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 225
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 491
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 231
Składniki
Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni.
Przygotuj marynatę do mięsa. W małym słoiku wymieszaj sosy sojowe i ocet ryżowy wraz z mąką i cukrem.
Kurczaka umyj i osusz. Pozbądź się kostek o błonek. Pokrój w paski mniej więcej o wielkości 2 cm. Przełóż do naczynia, tak, aby mięso leżało na płasko i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Szalotki posiekaj w piórka. Imbir zetrzyj na tracę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Czerwoną paprykę pokrój w niewielkie paski, papryczkę chili w plastry.
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Chwilę podsmaż. Następnie dodaj kawałki kurczaka, papryczki chili i czerwoną paprykę. Wszystko smaż do momentu, aż białko w mięsie się zetnie.
W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do woka i duś przez chwilę na wolnym ogniu, tak żeby sos się zredukował. Następnie dopraw danie do smaku i zamieszaj. Gdy będzie gotowe posyp prażonymi orzechami.