Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak gongbao to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań serwowanych w zachodniej części Chin (w Syczuanie). Kuchnia ta słynie przede wszystkim z pikantnych potraw.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44169
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni.
Przygotuj marynatę do mięsa. W małym słoiku wymieszaj sosy sojowe i ocet ryżowy wraz z mąką i cukrem.
Kurczaka umyj i osusz. Pozbądź się kostek o błonek. Pokrój w paski mniej więcej o wielkości 2 cm. Przełóż do naczynia, tak, aby mięso leżało na płasko i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Szalotki posiekaj w piórka. Imbir zetrzyj na tracę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Czerwoną paprykę pokrój w niewielkie paski, papryczkę chili w plastry.
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Chwilę podsmaż. Następnie dodaj kawałki kurczaka, papryczki chili i czerwoną paprykę. Wszystko smaż do momentu, aż białko w mięsie się zetnie.
W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do woka i duś przez chwilę na wolnym ogniu, tak żeby sos się zredukował. Następnie dopraw danie do smaku i zamieszaj. Gdy będzie gotowe posyp prażonymi orzechami.