Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak gongbao to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań serwowanych w zachodniej części Chin (w Syczuanie). Kuchnia ta słynie przede wszystkim z pikantnych potraw.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 17
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 48
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23885
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 449
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 270
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 17
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 48
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23885
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 449
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 270
Składniki
Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni.
Przygotuj marynatę do mięsa. W małym słoiku wymieszaj sosy sojowe i ocet ryżowy wraz z mąką i cukrem.
Kurczaka umyj i osusz. Pozbądź się kostek o błonek. Pokrój w paski mniej więcej o wielkości 2 cm. Przełóż do naczynia, tak, aby mięso leżało na płasko i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Szalotki posiekaj w piórka. Imbir zetrzyj na tracę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Czerwoną paprykę pokrój w niewielkie paski, papryczkę chili w plastry.
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Chwilę podsmaż. Następnie dodaj kawałki kurczaka, papryczki chili i czerwoną paprykę. Wszystko smaż do momentu, aż białko w mięsie się zetnie.
W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i wlej do woka i duś przez chwilę na wolnym ogniu, tak żeby sos się zredukował. Następnie dopraw danie do smaku i zamieszaj. Gdy będzie gotowe posyp prażonymi orzechami.