Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego i wyrazistego w smaku kurczaka z dodatkiem warzyw, intensywnych przypraw i płatków migdałowych. Danie świetnie sprawdza się o tej porze roku, gdyż działa rozgrzewająco i pobudzająco.
Składniki
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krążki - dodajemy do cebuli i dusimy na małym ogniu. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy al dente pokrojone w półplasterki marchewki, a na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, które wcześniej zostały oprószone solą, pieprzem i posypane łyżeczką curry.
Kiedy warzywa się podduszą, dodajemy do nich delikatnie zarumienionego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz cayenne, 2 łyżeczki cukru brzozowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość zalewamy pomidorami krojonymi z puszki i dusimy wszystko około 5 minut. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odcedzoną marchewkę i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość w razie konieczności doprawiamy solą. Gotową potrawkę posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem, makaronem, świeżym pieczywem lub indonezyjskimi placuszkami. Życzę smacznego! :)