Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i ostre danie z okolic Syczuanu. To klasyka chińskiej (syczuańskiej kuchni).
Składniki
Ogórek i marchewkę obieramy ze skórki, za pomocą obieraczki do warzyw, kroimy je na cienkie, długie paski. Odkładamy do miski, mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym. Posypujemy kolendrą i odstawiamy na bok.
W dużej misce mieszamy płatki chili i mąkę (2 łyżki). Dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy dokładnie, aby były obtoczone w mące.
Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy olej (4 łyżki), dodać kurczaka i smażyć przez 7-8 minut na złocisty kolor. Wyjąć kurczaka z patelni i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelnię dać czosnek i imbir. Smażyć przez minutę. Dodać pokrojoną dymkę i smażyć przez kolejną minutę.
W miedzy czasie połączyć w miseczce 1 łyżkę mąki i i 2 łyżki wody. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Doprowadzić do gotowania.
Dodać na patelnię kurczaka i orzechy ziemne, gotować 1 minutę i zdjąć z ognia.
Podawać z przygotowaną wcześniej sałatką z ogórka i marchewki.