Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1155
Dodano: 06.10.2011
Odsłon: 20400
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Składniki marynaty połączyć ze sobą i posmarować kurczaka w środku, wsadzić cebulę. Nabić kurczaka na butelkę piwa w taki sposób, żeby szyjka butelki wyszła górą, owinąć szyjkę butelki skórą kurczaka w taki sposób, żeby piwo podczas pieczenia wylewało się na kurczaka. Resztą marynaty posmarować ptaka z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 1,5 h (ogólnie zasada jest taka, że 1h na 1kg). Podawać z pieczonymi warzywami
Na skróty
Komentarze do przepisu (16)

iwcia011 13 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Lepiej kurczak smakuje jak zrobi się go na butelce wypełnionej bulionem, wtedy pachnie on rosołkiem a nie piwem. Bulion z butelki troche wyparuje co osadza się pod skórką kurczaka, a to powoduje że nie jest on suchy wręcz mokry.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kermeet 06 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Z butelką nie powinno Ci się nic stać, szkło pęka tylko przy nagłej zmianie temperatur (jakbyś włożyła gorącą butelkę do zimnej wody) ja piekłem kiedyś na puszce piwa otwartej otwieraczem do konserw. pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 05 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Mnóstwo tych przepisów kuraka na butelce i różne ludzie zadają pytania głównie dotyczące tego czy szyjka butelki ma wystawać czy nie,a ja się zastanawiam nad tym czy nie ma ryzyka,że butelka pęknie pod wpływem temperatury? Chciałabym takiego ptaszka na święta upiec,ale no troszkę się boję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kermeet 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
anika80: wydaje mi się, że piwo bardziej się pieni niż woda ;) woda będzie tylko parować, może troszkę się wyleje.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Kermeet 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
anika80: wydaje mi się, że woda się tak nie pieni jak piwo ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

anika80 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
Mam pytanko, robiłam kiedyś w ten sposób kurczaka, tylko zamiast piwa nalałam do butelki wodę i wcale nie wylatywała i nie oblewała kurczaka i do dziś zastanawiam się dlaczego. Może jakaś podpowiedź?0 Kto głosował? | Odpowiedz

iwona_s 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
też lubię tak przypieczonego kurczaka :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kreolka 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
A ja lubię takie z przypieczoną skórką, wszystko jest kwestią gustu ;) Pozdrawiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
Wspaniale wypieczony, lubię taki2 Kto głosował? | Odpowiedz

MEGI110278 26 października 2011Zgłoś do usunięcia
Ja nie miałam odwagi wstawić butelki z piwem do piekarnika...Ale ta skórka faktycznie węgielek...UPS !
...albo piekarnik zbyt mały na takiego ptaka ;-)
0 Kto głosował? | Odpowiedz