Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i smaczny, nie wymaga dużego nakładu pracy a warzywa rozpływają się w ustach...
Bardzo dobry, soczysty z chrupiącą skórką kurczak. Robiłam pierwszy raz w życ...
Odsłon: 25229
Dziczyzna jest uważana za jedno z najzdrowszych mięs. Jest przede wszystkim n...
Odsłon: 5175
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 364
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 205
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 380
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3058
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 364
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 205
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 380
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3058
Składniki
Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni. Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa.. Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach. Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli lub cukru wówczas lepiej się pieni piwo). Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.
Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez ok. 70 minut.( u mnie trochę krócej) Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut. SMACZNEGO !!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pankejki
Dania główne
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Dania główne
Placki bananowe
Dania główne
Pzepis na żołądki drobiowe
Pankejki
Pyszne pankejki ️
Odsłon: 17
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Oto twój pomysł na jutrzejszy obiad. Do jego przygotowania możesz wykorzystać...
Odsłon: 1684