Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i smaczny, nie wymaga dużego nakładu pracy a warzywa rozpływają się w ustach...
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz przyprawą do kurczaka , do środka włożyć kilka ząbków rozgniecionego czosnku, dokładnie go natrzeć, włożyć do miski, owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy (obieramy i kroimy) warzywa. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni. Dużą blachę do pieczenia wykładamy np. rękawem do pieczenia (rozcinamy rękaw wzdłuż aby była 1 warstwa) rękaw musi wystawać z obu stron blachy –tak aby podczas pieczenia można było nim przykryć warzywa.. Wykładamy wszystkie pokrojone warzywa + ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
Warzywa polewamy olejem (oliwą)posypujemy tymiankiem , solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką i vegetą . Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach. Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka(szyjka z butelki ma wystawać tuż obok szyi kurczaka), do butelki wrzucamy 2-3 goździki (można też wsypać odrobinę soli lub cukru wówczas lepiej się pieni piwo). Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.
Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika na najniższym poziomie i pieczemy przez ok. 70 minut.( u mnie trochę krócej) Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut. SMACZNEGO !!!