Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i soczysty kurczak. Lekko słodki dzięki aromatom z piwa. Na karmi nas do syta :). Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20711
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20711
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy go oliwą i mieszanką przypraw. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia butelkę z piwem namaczamy aby usunąć etykiety. Przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka wystawała u góry. Otwieramy piwo. Pieczemy na ruszcie " na stojąco" podstawiając pod piwo niewielki talerzyk, a pod ruszt naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy ok. 1,5 godz w temp 180C. 10 minut przed końcem włączamy termoobieg aby uzyskać chrupiąca skórkę.