Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na piwie, a właściwie – kurczak na butelce piwa, to bardzo efektowny sposób przygotowania drobiowej tuszy. Co istotniejsze, tak upieczony kurczak jest bardzo aromatyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami, które możesz wstawić do piekarnika razem z mięsem.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
Przygotuj marynatę. Rozetrzyj zioła w moździerzu. Połącz z obiema paprykami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z oliwą. Dodaj sól i pieprz.
Umyj i osusz (ręcznikiem papierowym) tuszę z kurczaka. Natrzyj go dokładnie marynatą i odłóż na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Zanurz pełną (zamkniętą) butelkę piwa w ciepłej wodzie. Po kilku minutach odkleją się z niej etykiety. Wówczas umyj butelkę dokładnie, usuwając przy tym resztki kleju.
Nadziej na butelkę tuszę z kurczaka tak, by szyjka wystawała ponad mięso. Ustaw butelkę pionowo w naczyniu żaroodpornym – tak dużym, by mieścił się do niego spływający sos (złożony z piwa i soków z kurczaka), ale o niedużej powierzchni dna (by sos się nie rozlewał i nie parował). Otwórz piwo i wsyp do niego pół łyżeczki soli (dzięki temu będzie się lepiej pienić podczas pieczenia).
Wstaw kurczaka na piwie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości tuszy), co pewien czas polewając mięso sosem spływającym do naczynia żaroodpornego.