Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego dania nie jest potrzebny talent kulinarny, a uwierz mi każdy zje ze smakiem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36154
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 109
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36154
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 109
Składniki
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wysyp suchy ryż. Obierz, wymyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchewki i pietruszkę, następnie wymieszaj z suchym ryżem. Mięso umyj, osusz i przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z przyprawami i natrzyj mięso, następnie ułóż je na ryżu wymieszanym z warzywami. Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę, dodaj ketchup, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek , dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, oraz wsyp curry, całość dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym. Zalewę zagotuj, następnie wlej szklanką na ryż i mięso, najlepiej po bokach, tak żeby nie zalać mięsa od góry, a przykryć zalewą od spodu. Wrzuć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz ok. 1 godz. do zarumienienia mięsa. Przy czym pamiętaj, żeby zaglądać do piekarnika, gdy zalewa wsiąknie w ryż, dolej pozostałą z garnka ( ja dolewałam 2 razy). Kurczak pieczony na ryżu przygotowany w ten sposób jest naprawdę pyszny, nie potrzeba dużego nakładu pracy przy tym daniu, a efekt jest na 5 + :-) Gotowego kurczaka na ryżu wyjmij z piekarnika na blat, odczekaj 5-10 min. i nakładaj na talerze. Smacznego!!!