Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś faszerowana mozarellą i suszonymi pomidorami, zapieczona na szpinaku z jarmużem i młodym jęczmieniem
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Na łyżeczce oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek, szpinak i drobno skrojony jarmuż. Z jarmużu trzeba wyciąć twardą łodygę.
Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy, jogurt i opcjonalnie młody jęczmień (dla podkręcenia koloru)
Pierś z kurczaka rozkrawamy. W kieszonkę wsadzamy po 2-3 kawałki suszonych pomidorów i mozarellę. Ja miałam bardzo małe piersi, więc nie udało mi się ich dokładnie zamknąć wykałaczką, ale nie jest to konieczne. Jeśli używacie suszonych pomidorów w zalewie ziołowej, nie musicie do środka dawać żadnych przypraw. Jeśli natomiast używacie pomirodów z oleju bez dodatków, watro obsypać wnętrze kieszonki na przykład ziołami prowansalskimi.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Na sos kładziemy otoczone w pieprzu ziołowym piersi. Zapiekamy w 200 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut. Jeśli macie grubsze filety można potrzymać 50 minut. Piersi będą podpieczone na górze, a w środku miękkie i soczyste.
Przed podaniem można posypać jeszcze sos odrobiną młodego jęczmiena (ma piękny jasnozielony kolor), a pierś przeciąć.