Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak nambo to połączenie ostrych i słodkich smaków. Posypane sezamem możesz podawać z ryżem albo pieczywem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15472
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4644
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 323
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2778
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5018
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15472
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4644
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 323
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2778
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5018
Składniki
Udka z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski lub większą kostkę. Oprósz mięso solą, pieprzem i obtocz w mące.
Trawę cytrynową rozgnieć końcówką noża lub tłuczkiem, aby uwolniła aromat, a następnie drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć kurczaka i smaż na średnim ogniu aż się zarumieni. Dodaj trawę cytrynową i czosnek, podsmażaj przez minutę.
Dodaj sambal, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i miód. Wymieszaj i smaż aż sos zacznie się karmelizować i oblepi mięso. Co jakiś czas mieszaj.
Gotowego kurczaka posyp sezamem i od razu podawaj.