Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak nambo to połączenie ostrych i słodkich smaków. Posypane sezamem możesz podawać z ryżem albo pieczywem.
To jedno z pyszniejszych posiłków jakie miałam przyjemność ostatnio zjeść. No...
Odsłon: 70
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 65
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 4606
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 281
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 81
To jedno z pyszniejszych posiłków jakie miałam przyjemność ostatnio zjeść. No...
Odsłon: 70
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 65
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 4606
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 281
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 81
Składniki
Udka z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski lub większą kostkę. Oprósz mięso solą, pieprzem i obtocz w mące.
Trawę cytrynową rozgnieć końcówką noża lub tłuczkiem, aby uwolniła aromat, a następnie drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć kurczaka i smaż na średnim ogniu aż się zarumieni. Dodaj trawę cytrynową i czosnek, podsmażaj przez minutę.
Dodaj sambal, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i miód. Wymieszaj i smaż aż sos zacznie się karmelizować i oblepi mięso. Co jakiś czas mieszaj.
Gotowego kurczaka posyp sezamem i od razu podawaj.