Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak pieczony na "motyla"

kurczak pieczony na motyla

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1244

Dodano:

Odsłon: 307

Kurczak pieczony w całości na płasko

Składniki

  • kurczak z wolnego wybiegu - ok. 1,8 kg
  • masło (w temperaturze pokojowej) - 100 g
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • czerwona cebula - 2 duże
  • marchewka - kilka sztuk
  • cytryna - 1 szt
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kurczak pieczony na "motyla"

Przygotowanie

  1. Kurczaka ułożyć na desce grzbietem do góry. Za pomocą ostrego noża lub nożyc do drobiu wyciąć kręgosłup. Następnie usunąć chrząstkę spomiędzy piersi, uważając żeby nie przeciąć skóry. Tak przygotowanego kurczaka natrzeć solą i pieprzem.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła, wymieszać. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć połowę czosnkowego masła, resztą natrzeć kurczaka od wewnątrz.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Cebulę i marchewkę obrać, pokroić na kawałki, ułożyć na dnie brytfanny. Cytrynę pokroić w plastry. Kurczaka ułożyć na warstwie warzyw, obłożyć gałązkami rozmarynu i plastrami cytryny.

  4. Piec przez około 1,5 godziny, polewając mięso co jakiś czas tworzącym się sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń