Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na kurczaka pieczonego w całości. Danie uwielbiane w każdym domu. Mięso wystarczy natrzeć przyprawami i upiec w piekarniku! Potrawa dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326801
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12132
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326801
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12132
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17034
Składniki
Do miseczki dodajemy łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę czosnku w proszku, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki wędzonej, pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy.
Umytego i osuszonego kurczaka smarujemy olejem. Następnie mięso nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą i przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowanego kurczaka możemy wstawić do lodówki na kilka godzin lub upiec od razu.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy obrane i pokrojone w małe kawałki jabłka. Kilka kawałków wkładamy również do środka tuszki kurczaka.
Czas pieczenia mięsa zależy od wagi (godzina na każdy kilogram kurczaka). Mięso pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem. Pół godziny przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, aby skórka się zarumieniła. Smacznego!