Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Przepis dnia 2014-05-27
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1977

Dodano:

Odsłon: 2854

Dobre mięso, aromatyczny czosnek i świeże zioła wystarczą do stworzenia prostego, aromatycznego dania.

Składniki

  • 5 główek czosnku
  • kurczak
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • kieliszek białego wytrawnego wina
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Kurczaka myjemy dokładnie i porcjujemy. Czosnek rozdzielamy na ząbki ale nie obieramy. Kurczaka smarujemy dokładnie tłuszczem, obsypujemy solą i pieprzem. Układamy wszystko w brytfannie do pieczenia. Na wierzchu kładziemy liście laurowe i całe gałązki tymianku. Dolewamy wino i pieczemy ok 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 10 lipca 2014 uwielbiam pieczony czosnek - ma zupełnie inny smak, pychotka!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 maja 2014 bardzo ciekawy przepis, zabieram do wypróbowania!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 25 maja 2014 A ja czosnek uwielbiam i ten przepis zabieram :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 maja 2014 gdzieś czytałem ten przepis,jeszcze nie próbowałem ,ale czas wypróbować zapowiada się ciekawie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IgraszkiLosuGosi 25 maja 2014 bardzo smaczny przepis Nigelli,kiedyś robiłam bo moja rodzinka uwielbia czosnek w każdej postaci dzięki za przypomnienie przepisu

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 maja 2014 A ja jadłam tak zrobionego kurczaka i z całą stanowczością mogę powiedzieć że jest pyszny :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 maja 2014 Nie jadłam, wiem że dobre,boję się zaryzykować,że za bardzo przejdą czosnkiem. Wiem że również są przepisy z 60ząbkami i też mają zwolenników. Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń