Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po burgundzku

Kurczak po burgundzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2231 Ocena: 49260

Dodano:

Odsłon: 14368

Dla dzieci wino i koniak można zastąpić przecierem pomidorowym ,a potrawę doprawić do smaku octem z czerwonego wina.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 szalotek
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 czerwonego półwytrawnego wina
  • 40 ml koniaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak po burgundzku

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,usuwamy skórę.
    Czosnek i szalotkę obieramy . Czosnek siekamy ,szalotkę przepoławiamy. Marchewki czyścimy ,płuczemy ,obieramy i kroimy w półkrążki.
    W brytfannie rozgrzewamy masło ,dodajemy szalotkę ,czosnek i marchew i dusimy je przez kilka chwil ,po czym wyjmujemy i odstawiamy na bok.
    Do brytfanny wkładamy kurczaka i obsmażamy go ze wszystkich stron. Posypujemy mąką ,ponownie wkładamy warzywa i całość dusimy pod przykryciem 5 min.
    Wlewamy wino i koniak. Dodajemy zioła ,przyprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową i dusimy 30 min pod przykryciem. Przed podaniem na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 29 kwietnia 2014 Kurczak na bogato ale jakże aromatycznie:-))Ciekawy przepis na udka. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 28 kwietnia 2014 Francja elegancja... ja podobnie jak Lidka za zapachem koniaku nie przepadam, wiec pominę, ale wino obowiązkowo :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 kwietnia 2014 Pyyyycha wygląda i chyba tak smakuje, a bez koniaczku nie można(on mi zapachem nie odpowiada) albo zastąpić czym innym. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń