Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak po hiszpańsku...

Przepis dnia 2013-12-12
kurczak po hiszpańsku...

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17900

Dodano:

Odsłon: 6269

wietny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie.

Składniki

  • 4 nogi kurczaka bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki pocięte w paski
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (oregano, tymianek, estragon)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cayenne
  • Sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytego kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron; wyjmujemy i odstawiamy na bok.

  2. Na oliwie po smażeniu kurczaka dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i zioła. Gotujemy kolejne 5 minut.

  3. Wkładamy kurczaka, obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomarańczy. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut aż mięso będzie miękkie..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń