Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka po koreańsku na kolację we dwoje lub rodzinny obiad. Zaskoczy cię jego bogactwo smaku i chrupiąca panierka. Kurczaka możesz usmażyć w głębokim oleju lub upiec. W każdej postaci jest po prostu pyszny!
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45694
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23160
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1532
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45694
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23160
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1532
Składniki
Zacznij pracę od wykonania sosu. W garnku umieść wszystkie składniki sosu, następnie doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Wyłącz. Jeśli sos za bardzo się zredukuje, możesz dolać łyżkę wody.
Kurczaka opłucz i włóż do mleka lub jogurtu i wstaw do lodówki na 30 minut. W miseczce przygotuj mąkę lub mąkę z bułka tartą. Sukcesywnie wyjmuj kurczaka z nabiału, obtaczaj w mące i smaż na głębokim tłuszczu (możesz też upiec). Pamiętaj, aby nie przepełniać patelni, ponieważ temperatura oleju bardzo spadnie, a kurczak nasiąknie tłuszczem.
Po usmażeniu wrzuć wszystkie kurczaki do miseczki z sosem, wymieszaj. Na koniec posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu.