Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po kowbojsku to prawdziwie słoneczne, sycące i rozgrzewające danie. Przypadnie do gustu miłośnikom mięsa i lekko słodkich smaków. Dla przełamania, dodaj papryczkę chili, ale nie jest ona konieczna.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10887
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3522
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2602
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10887
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3522
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2602
Składniki
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, tyle razy, ile się da (z uwagi na grubość mięsa). Mają powstać cienkie kotlety. Oprósz je solą i pieprzem z każdej strony.
Boczek pokrój na drobne części. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż aż wytopi się tłuszcz i kawałki staną się lekko chrupiące. Przełóż na talerz.
Posiekaj obraną szalotkę. Czosnek obierz, rozgnieć i również pokrój drobno. Jeśli używasz papryczkę chili, pokrój ją bardzo drobno.
Na tej samej patelni dodaj odrobinę oliwy. Wrzuć kotlet i obsmaż je z każdej strony. Dorzuć posiekaną szalotkę, czosnek i drobno pokrojoną chili. Smaż kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas przewracając mięso.
Wlej bulion i mleko. Zagotuj. Dodaj wtedy mascarpone, kminek i paprykę wędzoną. Gotuj na średnim ogniu aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Dodaj odsączoną kukurydzę, zamieszaj i duś dalej. Na koniec wrzuć chrupiący boczek.
Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki drobno. Wmieszaj ją delikatnie w kurczaka po kowbojsku.