Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem ziół i czosnku to danie zainspirowane kuchnią kreolską, która – z oczywistych względów – króluje w amerykańskim stanie Luizjana.
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 146
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 400
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7867
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4697
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 208
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 146
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 400
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7867
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4697
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do miski i oprósz przyprawami – oregano, tymiankiem, słodką i wędzoną papryką, sproszkowanym chili. Zalej łyżką oleju i wymieszaj tak, by kawałki mięsa równomiernie pokryły się przyprawami. Owiń miskę folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę (najlepiej na noc) do lodówki.
Opanieruj kawałki zamarynowanego kurczaka w mące. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso na złocisty kolor. Mięso nie powinno być całkiem wysmażone w środku.
Usuń z papryk gniazda nasienne. Obierz cebulę. Pokrój papryki i cebulę w kosteczkę. Na osobnej patelni (lub wcześniej zdejmij z patelni kurczaka). Podsmaż je na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na rozgrzaną patelnię z warzywami dołóż kurczaka i zalej bulionem. Wlej także sos sojowy, miód i sok z cytryny. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 10 minut, co pewien czas mieszając i obracając kawałeczki mięsa. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki, dodaj odrobinę mąki wymieszanej z wodą. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka po luizjańsku podawaj oprószonego natką pietruszki, z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.