Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po meksykańsku to kolorowe, pełne aromatu danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak w pikantno-słodkim sosie pomidorowym łączy się tu z ryżem, fasolą i kukurydzą, tworząc sycącą i rozgrzewającą potrawę. Dzięki dodatkowi przypraw i odrobiny miodu całość ma wyjątkowy balans smaków. Kurczak po meksykańsku jest idealny zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację w gronie przyjaciół.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9266
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 966
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1116
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9266
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 966
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1116
Składniki
Ryż ugotuj al dente i odstaw.
Przygotuj mięso. Udka przekrój na pół, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kminem rzymskim z każdej strony. Odstaw na 15 minut do zamarynowania.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z papryką, pozbywając się gniazda nasiennego.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj ugotowany ryż i smaż razem przez 2-3 minuty aż lekko się zeszkli.
Wlej passatę pomidorową i bulion. Dodaj przyprawy: paprykę słodką, wędzoną, sos sojowy, miód, ewentualnie tabasco, sól i pieprz. Wymieszaj.
Dołóż podsmażone mięso, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Pod koniec gotowania dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.