Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po parmeńsku to – wbrew pozorom – nie włoski, lecz amerykański klasyk. Danie wymyślili włoscy imigranci w Stanach Zjednoczonych. Obecnie króluje nie tylko we włoskich restauracjach za oceanem, ale też popularne jest jako wyrób garmażeryjny sprzedawany w supermarketach. Kurczaka po parmeńsku z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu. Świetnie komponuje się z porcją spaghetti.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1481
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 574
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1481
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 574
Składniki
Posiekaj drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i zioła (bazylię, oregano), a po chwili pomidory z puszki. Gotuj sos przez kilkanaście minut (aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje). Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i chili.
Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Każdą pierś przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj w misce parmezan starty na drobnych oczkach tarki, bułkę tartą, czosnek granulowany i trochę soli. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka ze szczyptą soli. Kawałki przygotowanego mięsa obtocz w jajkach, a następnie w panierce z parmezanem.
Obsmaż opanierowane mięso na rozgrzanej oliwie – około 2 minuty po każdej ze stron.
Rozprowadź połowę sosu pomidorowego na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż obsmażone piersi z kurczaka. Na każdą z nich wyłóż po ¼ pomidorowego. Całość oprósz startą na dużych oczkach tarki mozzarellą.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20-25 minut.
Upieczonego kurczaka po parmeńsku oprósz posiekanymi listkami bazylii.