Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę egzotyki w domowym zaciszu. Kurczak otulony kremowym, aromatycznym sosem z mleczka kokosowego. Szybkie i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci Wasze podniebienia. Moja wersja jest nieco łagodniejsza, ponieważ nie dodałam papryczki chilli. Jeśli lubicie dodajcie kawałek. W przepisie z którego korzystałam, było pół papryczki chili.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 777
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3450
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27208
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 777
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3450
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27208
Składniki
Grzyby shitake zalać wrzątkiem. Zostawić na 15-20 minut. Następnie odcedzić i pokroić w cienkie paski.
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w niedługie paski. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czerwoną pastę curry i curry. Podsmażyć chwilkę. Dodać utarty imbir, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć jeszcze kilka sekund i dodać kurczaka. Wymieszać żeby kurczak otoczył się przyprawami. Dodać trochę soli, ale nie za dużo, bo później dodamy sos sojowy. Kiedy kurczak zmieni kolor na biały dodać pokrojone wcześniej papryki, marchewkę i grzyby. Podsmażyć około 5 minut.
Po tym czasie wlać mleczko kokosowe (mleczko wcześniej wymieszać, żeby miało jednolitą konsystencję), dodać sos sojowy i gotować pod przykryciem na małym gazie 15-20 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać liście kafir i sok z limonki. Na koniec przyprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli trzeba.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na środek talerza wyłożyć ryż, a wokoło ułożyć kurczaka po tajsku