Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę egzotyki w domowym zaciszu. Kurczak otulony kremowym, aromatycznym sosem z mleczka kokosowego. Szybkie i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci Wasze podniebienia. Moja wersja jest nieco łagodniejsza, ponieważ nie dodałam papryczki chilli. Jeśli lubicie dodajcie kawałek. W przepisie z którego korzystałam, było pół papryczki chili.
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 95
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 95
Składniki
Grzyby shitake zalać wrzątkiem. Zostawić na 15-20 minut. Następnie odcedzić i pokroić w cienkie paski.
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w niedługie paski. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czerwoną pastę curry i curry. Podsmażyć chwilkę. Dodać utarty imbir, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć jeszcze kilka sekund i dodać kurczaka. Wymieszać żeby kurczak otoczył się przyprawami. Dodać trochę soli, ale nie za dużo, bo później dodamy sos sojowy. Kiedy kurczak zmieni kolor na biały dodać pokrojone wcześniej papryki, marchewkę i grzyby. Podsmażyć około 5 minut.
Po tym czasie wlać mleczko kokosowe (mleczko wcześniej wymieszać, żeby miało jednolitą konsystencję), dodać sos sojowy i gotować pod przykryciem na małym gazie 15-20 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać liście kafir i sok z limonki. Na koniec przyprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli trzeba.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na środek talerza wyłożyć ryż, a wokoło ułożyć kurczaka po tajsku