Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po toskańsku to świetna propozycja na obiad dla tych, którzy preferują proste, szybkie potrawy o niebanalnym smaku. Mięso uzyskuje fantastyczny aromat i genialną teksturę za sprawą suszonych pomidorów i francuskiej musztardzie Dijon. Danie możesz podać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem na sypko.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 711
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Mięso z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Udka możesz pokroić na połowy, a piersi na mniejsze kawałki. Na dużą patelnię odlej 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i obsmaż na niej kurczaka, aby stał się złocisty. Zajmie ci to około 6-8 minut. Po czym odłóż mięso na talerz.
Na tą samą patelnię, na której smażył się kurczak wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pomidory odsącz z zalewy, pokrój w paski i po minucie przełóż na patelnię. Przesmażaj razem około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlej wino i gotuj, aby alkohol odparował. Po czym dolej śmietanę oraz bulion (możesz użyć wody), dodaj musztardę, suszone zioła oraz sól i pieprz.
Na wolnym ogniu doprowadź sos do wrzenia, przełóż na patelnię mięso z kurczaka, przykryj pokrywą i duś około 20 minut, aż kurczak stanie się miękki. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1-2 łyżkami mąki lub gotować przez jakiś czas bez przykrycia, aby zredukować płyn do właściwej konsystencji.
Gotowe danie wykładaj na talerze, udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp startym parmezanem.