Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pod pierzynką z pieczarkami z warzywami to danie, które wzbudza apetyt i cieszy podniebienia swoją aromatyczną i sycącą naturą. Na pierwszy rzut oka może wydawać się zwyczajne, ale kiedy spróbujesz go, odkryjesz jego wyjątkowy smak i teksturę. Na talerzu rozpływa się soczysty kurczak, delikatnie doprawiony i idealnie upieczony. Jednak to nie wszystko - pod nim ukrywają się podpieczone pieczarki, które dodają nutkę grzybowego smaku i tekstury, idealnie komponując się z kurczakiem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1169
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9876
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1169
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9876
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 548
Składniki
1. Filety z kurczaka kroimy na plastry, a następnie nacinamy je. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sól, czarny pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, a następnie nacieramy każdy kawałek mięsa tą mieszanką.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka przez około 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane. 3. Po usmażeniu kurczaka układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobne paseczki. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru (około 2-3 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego w kostkę pomidora, oraz przyprawy. Gotujemy krótko. 5. Dodajemy mąkę i smażymy warzywa przez pół minuty, następnie dodajemy mleko i mieszamy przez 1-2 minuty. 6. Warzywa z grzybami układamy na każdym kawałku mięsa, a na wierzchu posypujemy startym serem cheddar. 7. Zapiekamy kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
8. Gotowe! Smacznego!