Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak "Na Karmi"

Kurczak Na Karmi

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 3066

Dodano:

Odsłon: 1060

Pyszny i soczysty kurczak. Lekko słodki dzięki aromatom z piwa. Na karmi nas do syta :). Spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.

Składniki

  • 1 kurczak ok. 1,5kg ( najlepiej z wolnego wybiegu )
  • 1 opakowanie mieszanki przypraw do kurczaka
  • 1 butelka piwa Karmi Classic
  • 0,5 litra wody
  • naczynie żaroodporne
  • 1,5 łyżki oliwy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak "Na Karmi"

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Następnie nacieramy go oliwą i mieszanką przypraw.
    Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

  2. Następnego dnia butelkę z piwem namaczamy aby usunąć etykiety.
    Przygotowanego kurczaka nadziewamy na butelkę tak aby szyjka wystawała u góry.
    Otwieramy piwo.
    Pieczemy na ruszcie " na stojąco" podstawiając pod piwo niewielki talerzyk, a pod ruszt naczynie żaroodporne z wodą.
    Pieczemy ok. 1,5 godz w temp 180C.
    10 minut przed końcem włączamy termoobieg aby uzyskać chrupiąca skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń