Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5521

Dodano:

Odsłon: 5233

Latwe, smaczne i niezbyt pracochlonne chinskie danie. Kawalki krczaka z warzywami, ananasem i sosem slodko-kwasnym. Do dania mozna uzyc swiezych warzyw, albo gotowa mrozona mieszanke .

Składniki

  • 1-2 piersi z kurczaka
  • chińska przyprawa
  • olej
  • 400 g chińskich warzyw ( gotowa mieszanka lub świeże)
  • 1 ananas
  • kiełki fasoli mung
  • groszek cukrowy
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • 150 ml soku ananasowego lub pomarańczowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka skrobi
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieso kroimy na male kawalki, posypujemy chinska przyprawa i smazymy w malej ilosci oleju.

  2. Na osobnej patelni lub w woku smazymy krótko warzywa.
    Wszystkie skladniki sosu dokladnie mieszamy w osobnym naczyniu, podgrzewamy i zageszczamy.
    Laczymy kawalki kurczaka z warzywami i sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń