Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak słodko-ostry

Kurczak słodko-ostry

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5222

Dodano:

Odsłon: 2117

Filet z kurczaka przygotowany z pikantnymi i słodkimi dodatkami doskonale komponuje się z ryżem.

Składniki

  • filet z kurczaka podwójny 1 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • ananas z puszki 4 plastry
  • zalewa z ananasa 0,75 szklanki
  • ryż 2 woreczki
  • marynata:
  • olej 3 łyżki
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • papryczka chili 1 szt mała
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz cytrynowy 0,25 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak słodko-ostry

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy składniki marynaty: olej, curry, pieprz cytrynowy, sól, paprykę mieloną, posiekany czosnek i papryczkę chili. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso zanurzamy w marynacie i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

  2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wrzucamy na patelnię i obsmażamy na rumiano. Ryż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  3. Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę plastry ananasa i paprykę. Wlewamy sok z ananasa i całość dusimy do czau aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.

  4. Na talerzach rozkładamy porcje ryżu a na nim przygotowanego fileta w sosie słodko-ostrym. Możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 listopada 2017 Moje smaki :)
Super szybkie i pyszne danie, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń