Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kurczak z brązowym ryżem i warzywami w indyjskim sosie!
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 652
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 734
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 37
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 59
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 652
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 734
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godz...
Odsłon: 37
Przepis na pyszne, delikatne oraz pożywne placki cukiniowo - brokułowe z doda...
Odsłon: 59
Składniki
SOS /masala/ Z RYŻEM 400 g brązowego ryżu 500 ml przecieru pomidorowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 marchewek /około 350 g/ 2 duże zielone papryki /około 400 g/ 3 nieduże cebule /około 150 g/ 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu białego 1 duża garść posiekanej natki pietruszki suszone chili /cały strąk, przepołowiony/ 5-6 ziaren ziele angielskiego 2 łyżki mieszanki garam masala 1 łyżka mieszanki curry 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru brązowego chili mielone sól pieprz woda DO PODANIA jogurt naturalny wiórki kokosowe natka pietruszki
Wczoraj wieczorem Kurczaka myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Nacieram przyprawami. Rozgniatam i dodaję obrany czosnek. Mleko kokosowe mieszam z jogurtem, skórką i sokiem cytrynowym. Zalewam przyprawionego kurczaka. Przekładam do miski, owijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
Dziś Ryż opłukuję pod bieżącą wodą. Przekładam do dużego naczynia. Zalewam wodą do przykrycia, dodaję przecier pomidorowy, strąk chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Zagotowuję, zmniejszam ogień i duszę. Na patelnię przekładam kurczaka. Podgrzewam i duszę około 20-25 minut. Marchew myję i obieram. Kroję w plastry, dorzucam do ryżu. Duszę około 20 minut. Odcedzam kukurydzę i dodaję. Mieszam i duszę. Do ryżu dodaję kurczaka. Mieszam dokładnie. Przykrywam i dalej duszę. Cebulę kroję w piórka, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam sezam. Dodaję cebulę, zasypuję cukrem i karmelizuję. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam około 7-9 minut. Dodaję natkę. Mieszam. Zdejmuję z ognia. Zawartość patelni dokładam do garnka z ryżem. Mieszam. Duszę 15 minut. Doprawiam do smaku.
Nakładam porcję. Polewam delikatnie jogurtem naturalnym, posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi chwilę na suchej patelni i ozdabiam natką.