Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak tikka masala z ryżem

kurczak tikka masala z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2567

Dodano:

Odsłon: 4021

kurczak z brązowym ryżem i warzywami w indyjskim sosie!

Składniki

  • 750 g filetu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • cynamon mielony
  • kumin
  • chili mielone
  • gałka muszkatołowa /świeżo otarta/
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SOS /masala/ Z RYŻEM

    400 g brązowego ryżu
    500 ml przecieru pomidorowego
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    4-5 marchewek /około 350 g/
    2 duże zielone papryki /około 400 g/
    3 nieduże cebule /około 150 g/
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki sezamu białego
    1 duża garść posiekanej natki pietruszki
    suszone chili /cały strąk, przepołowiony/
    5-6 ziaren ziele angielskiego
    2 łyżki mieszanki garam masala
    1 łyżka mieszanki curry
    1 łyżeczka kuminu
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka cukru brązowego
    chili mielone
    sól
    pieprz
    woda

    DO PODANIA

    jogurt naturalny
    wiórki kokosowe
    natka pietruszki

  2. Wczoraj wieczorem
    Kurczaka myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Nacieram przyprawami. Rozgniatam i dodaję obrany czosnek. Mleko kokosowe mieszam z jogurtem, skórką i sokiem cytrynowym. Zalewam przyprawionego kurczaka. Przekładam do miski, owijam folią i wstawiam na noc do lodówki.

  3. Dziś
    Ryż opłukuję pod bieżącą wodą. Przekładam do dużego naczynia. Zalewam wodą do przykrycia, dodaję przecier pomidorowy, strąk chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Zagotowuję, zmniejszam ogień i duszę.
    Na patelnię przekładam kurczaka. Podgrzewam i duszę około 20-25 minut.
    Marchew myję i obieram. Kroję w plastry, dorzucam do ryżu.
    Duszę około 20 minut.
    Odcedzam kukurydzę i dodaję. Mieszam i duszę.
    Do ryżu dodaję kurczaka. Mieszam dokładnie. Przykrywam i dalej duszę.
    Cebulę kroję w piórka, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam sezam. Dodaję cebulę, zasypuję cukrem i karmelizuję.
    Paprykę myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam około 7-9 minut. Dodaję natkę. Mieszam. Zdejmuję z ognia.
    Zawartość patelni dokładam do garnka z ryżem. Mieszam. Duszę 15 minut. Doprawiam do smaku.

  4. Nakładam porcję. Polewam delikatnie jogurtem naturalnym, posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi chwilę na suchej patelni i ozdabiam natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 13 kwietnia 2016 Bardzo dziękujemy za ten przepis - zamieściliśmy go w naszym zestawieniu 20 ciekawych przepisów na dania z kurczakiem - https://smaker.pl/newsy-20-smacznych-pomyslow-na-kurczaka,1899062,a,.html

Pozdrawiamy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń