Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kurczak z brązowym ryżem i warzywami w indyjskim sosie!
SOS /masala/ Z RYŻEM
400 g brązowego ryżu
500 ml przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
4-5 marchewek /około 350 g/
2 duże zielone papryki /około 400 g/
3 nieduże cebule /około 150 g/
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu białego
1 duża garść posiekanej natki pietruszki
suszone chili /cały strąk, przepołowiony/
5-6 ziaren ziele angielskiego
2 łyżki mieszanki garam masala
1 łyżka mieszanki curry
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru brązowego
chili mielone
sól
pieprz
woda
DO PODANIA
jogurt naturalny
wiórki kokosowe
natka pietruszki
Wczoraj wieczorem
Kurczaka myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Nacieram przyprawami. Rozgniatam i dodaję obrany czosnek. Mleko kokosowe mieszam z jogurtem, skórką i sokiem cytrynowym. Zalewam przyprawionego kurczaka. Przekładam do miski, owijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
Dziś
Ryż opłukuję pod bieżącą wodą. Przekładam do dużego naczynia. Zalewam wodą do przykrycia, dodaję przecier pomidorowy, strąk chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Zagotowuję, zmniejszam ogień i duszę.
Na patelnię przekładam kurczaka. Podgrzewam i duszę około 20-25 minut.
Marchew myję i obieram. Kroję w plastry, dorzucam do ryżu.
Duszę około 20 minut.
Odcedzam kukurydzę i dodaję. Mieszam i duszę.
Do ryżu dodaję kurczaka. Mieszam dokładnie. Przykrywam i dalej duszę.
Cebulę kroję w piórka, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam sezam. Dodaję cebulę, zasypuję cukrem i karmelizuję.
Paprykę myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam około 7-9 minut. Dodaję natkę. Mieszam. Zdejmuję z ognia.
Zawartość patelni dokładam do garnka z ryżem. Mieszam. Duszę 15 minut. Doprawiam do smaku.
Nakładam porcję. Polewam delikatnie jogurtem naturalnym, posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi chwilę na suchej patelni i ozdabiam natką.
Sernik z mleczkiem kokosowym rozpływa się w ustach taki sernik!
Odsłon: 6251
Szybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusi...
Odsłon: 157
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 293
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 173
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 294
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 705
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 90
Szybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusi...
Odsłon: 157
Pyszne i pożywna sałatka z makaronem, piersią z kurczaka oraz suszonymi pomid...
Odsłon: 293
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 173
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 294
Kiedy na dworze skwar, przygotuj szybkie ciasto bez pieczenia, które świetnie...
Odsłon: 705
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 90
Składniki
SOS /masala/ Z RYŻEM 400 g brązowego ryżu 500 ml przecieru pomidorowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 marchewek /około 350 g/ 2 duże zielone papryki /około 400 g/ 3 nieduże cebule /około 150 g/ 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu białego 1 duża garść posiekanej natki pietruszki suszone chili /cały strąk, przepołowiony/ 5-6 ziaren ziele angielskiego 2 łyżki mieszanki garam masala 1 łyżka mieszanki curry 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru brązowego chili mielone sól pieprz woda DO PODANIA jogurt naturalny wiórki kokosowe natka pietruszki
Wczoraj wieczorem Kurczaka myję i kroję w średniej wielkości kostkę. Nacieram przyprawami. Rozgniatam i dodaję obrany czosnek. Mleko kokosowe mieszam z jogurtem, skórką i sokiem cytrynowym. Zalewam przyprawionego kurczaka. Przekładam do miski, owijam folią i wstawiam na noc do lodówki.
Dziś Ryż opłukuję pod bieżącą wodą. Przekładam do dużego naczynia. Zalewam wodą do przykrycia, dodaję przecier pomidorowy, strąk chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Zagotowuję, zmniejszam ogień i duszę. Na patelnię przekładam kurczaka. Podgrzewam i duszę około 20-25 minut. Marchew myję i obieram. Kroję w plastry, dorzucam do ryżu. Duszę około 20 minut. Odcedzam kukurydzę i dodaję. Mieszam i duszę. Do ryżu dodaję kurczaka. Mieszam dokładnie. Przykrywam i dalej duszę. Cebulę kroję w piórka, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam sezam. Dodaję cebulę, zasypuję cukrem i karmelizuję. Paprykę myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam około 7-9 minut. Dodaję natkę. Mieszam. Zdejmuję z ognia. Zawartość patelni dokładam do garnka z ryżem. Mieszam. Duszę 15 minut. Doprawiam do smaku.
Nakładam porcję. Polewam delikatnie jogurtem naturalnym, posypuję wiórkami kokosowymi podprażonymi chwilę na suchej patelni i ozdabiam natką.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Dania główne
Kieszonki z polędwiczki
Dania główne
Burger Elvisa Presleya
Dania główne
Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pie...
Odsłon: 86
Kieszonki z polędwiczki
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 130