Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2994
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1080
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1852
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1511
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2994
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1080
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1852
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większa kostkę, W misce mieszamy przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, gałkę muszkatołową, paprykę słodką mieloną, kurkumę, ¾ łyżeczki przyprawy curry, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy do marynaty pokrojone piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki mięsa było obtoczone przyprawami. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso wraz z marynatą oraz wsypujemy cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko się zarumieni. Dosypujemy 1,5 łyżeczki curry i zalewamy całość jogurtem naturalnym, dokładnie mieszamy i pozostawiamy chwilę na ogniu. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.