Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i pożywne danie, którym jest kurczak w lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego i aromatycznego oregano, podawany z brązowym ryżem. Całość jest zdrowa, sycąca, a także szybka i prosta w przygotowaniu, więc jest doskonałym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na gotowanie.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz grubo mielonym pieprzem.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego. Do zeszklonej cebulki dorzucamy kawałki kurczaka i chwilę razem przesmażamy do lekkiego ścięcia mięsa.
Następnie podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy (ksylitol) i dusimy całość na małym ogniu przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz listki z małego pęczka oregano i dusimy całość przez kolejne 5 minut.
Na sam koniec sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość podajemy z brązowym ryżem i świeżymi listkami oregano.
Życzę smacznego! :)