Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w marynacie curry to danie nawiązujące nieco do kuchni indonezyjskiej. Jest mocno aromatyczne, pikantne i soczyste. Ciekawostką jest, że marynatę tworzy się na bazie oleju, a zblendowanej cebuli i czosnku. Dzięki temu nie jest aż tak tłuste jak nasz klasyczny, marynowany kurczak. Danie świetnie sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem. Jest szybkie w przygotowaniu i dość proste.
Polecam.
Odsłon: 1289
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1669
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1289
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1669
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo postąp z imbirem. W moździerzu lub blenderem utrzyj czosnek, imbir i cebulę na jednolitą pastę. Dodaj 1 łyżkę curry i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Marynatą natrzyj kurczaka. Mięso wstaw do lodówki do marynowania najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełóż kurczaka do drugiej miski, odsączając go z nadmiaru marynaty. Na patelni rozgrzej olej. Przenieś na nią pozostałą po kurczaku marynatę i smaż przez chwilę na małym ogniu do wypłynięcia tłuszczu na powierzchnię w postaci pomarańczowych plam. Wyłącz ogień.
Dodaj drugą łyżkę curry na patelnię i wymieszaj. Naczynie postaw z powrotem na palniku ustawionym na średnią moc i włóż całego kurczaka na raz. Zrumieniaj z każdej strony przez ok. 3-4 minuty, mieszając tylko po to, by nie spalić pasty curry. Wlej wodę, wymieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut do zredukowania sosu curry. Kurczaka w marynacie curry podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.