Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2018
Oryginalne i niecodzienne danie grillowe - kurczak w marynacie satay podany z sosem na bazie masła orzechowego.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1354
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1354
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Składniki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią. Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.