Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w mleczku kokosowym z karambolą i rodzynkami

Kurczak w mleczku kokosowym z karambolą i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 1327

Mój mały eksperyment kulinarny - propozycja na smaczne i finezyjne połączenie kurczaka z mleczkiem kokosowym, smakiem karamboli, tymianku, rodzynek i miodu. Danie bardzo orientalne z mnóstwem aromatów i nutką słodkości.

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 karambola
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki miodu
  • suszony tymianek
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz
  • + kasza Bulgur
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę Bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka i płaską łyżeczką oleju kokosowego.

    Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które obsypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.

    Rodzynki zalewamy około 70 ml gorącej wody.

    Karambolę dzielimy na gwiazdki, wyciągamy twarde środki oraz pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor, dodajemy wodę wraz z rodzynkami, mleczko kokosowe, miód i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy kawałki karamboli i dusimy jesze chwilę do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Na sam koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

    Kurczaka podajemy z kaszą Bulgur.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 czerwca 2014 Kurczak, mleko kokosowe plus owoce sa zawsze gwarancja na smaczne danie.
Doskonaly pomysl.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2014 A kasza Bulgur jest wyśmienita! świetnie smakuje z kurczakiem, w sałatkach, na słodko, słono, ostro, etc. Jak dotąd mówiłam, że kasza jaglana jest moją ulubioną, ale śmiało mogę powiedzieć, że Bulgur ją przebija :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2014 Czasami warto eksperymentować i łączyć różne smaki :) Danie tak naprawdę powstało dlatego, bo nie wiedziałam co zrobić z karambolą. Kupiłam dwie i mi również nie posmakowała na surowo. Leżała, leżała i się doczekała uduszenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 czerwca 2014 Zgadzam się z Gregorem. Kurczak z kokosem fajnie smakuje. Za to bardzo mnie ciekawi dodatek karamboli. Generalnie przepis bardzo ciekawy.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 czerwca 2014 Moja ulubiona kasza ,polecam wszystkim. Kurczak w kokosie wybornie smakuje. Ja tak mam w zwyczaju próbowania wszystkiego przed ,tak też było z karambolą ,aż mnie odrzuciło hehe ,ale w połączeniu z innymi smakami jest rewelacyjna (podobnie rzecz ma się z kaparami). Pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 11 czerwca 2014 Kaszy Bulgur jak do tej pory jeszcze nie próbowałam - proszę, jak to zawsze można podpatrzeć coś nowego! :) Plus do tego owoc karamboli, którego też nie jadam raczej na co dzień. Same nowinki! :) Trzeba wypróbować.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 11 czerwca 2014 Rzeczywiście interesujące połączenie smaków, wszystko co lubię, pycha:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 11 czerwca 2014 Świetne , kasza bulgur , którą bardzo lubię i Twoje nowatorskie połączenia składników !!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń