Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w mojej wersji.

Kurczak w mojej wersji.

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 253

Danie o smaku sodko-kwaśnym, warto spróbować.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 1 mały seler
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • Mała puszka ananasa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w mojej wersji.

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w paski, dodać miód, ocet balsamiczny, sos sojowy, 2 ząbki czosnku ( wyciśnięty przez praskę) , imbir i posolić, wymieszać i pozostawić na 2 godz. w lodówce.

  2. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały czosnek. Następnie dodać marchewkę i seler pokrojone w słupki oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą miękkie ( ale nie rozgotowane ) dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku.

  3. Ananas pokroić w kostkę , kukurydzę odsączyć i dodać do warzyw, wszystko razem wymieszać, odstawić z ognia.

  4. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i smażyć mięso do odparowania .

  5. Mięso połączyć z warzywami. Podawać z ryżem i surówką.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń