Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w papryce z ryżem basmati

Kurczak w papryce z ryżem basmati

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 5643

Dzisiaj zapraszam na orientalne smaki, które dodadzą naszemu posiłkowi cudownej gry smaków, aromatów, ale także kolorów. Danie jest smaczne, wyraziste, zdrowe i bardzo pożywne. Z pewnością ucieszymy nim nasze kubki smakowe :)

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g ryżu Basmati
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryczki chilii
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • szczypta kurkumy
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oszyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją przyprawą do kurczaka. Doprawione mięso odstawiamy na około 15 minut do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone wszystkie cztery papryki i dusimy chwilę, aż delikatnie zmiękną. Warzywa doprawiamy solą ziołową oraz szczyptą kurkumy.

  3. Do podduszonej papryki dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę wszystko przesmażamy, a następnie podlewamy około 100 ml wody i dusimy około 4 minut pod przykryciem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Gotową potrawkę podajemy z ryżem basmati ugotowanym w lekko osolonej wodzie na malutkim ogniu. Dla wzbogacenia smaku, możemy posypać ryż płatkami chili.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń