Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na orientalne smaki, które dodadzą naszemu posiłkowi cudownej gry smaków, aromatów, ale także kolorów. Danie jest smaczne, wyraziste, zdrowe i bardzo pożywne. Z pewnością ucieszymy nim nasze kubki smakowe :)
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 251
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 85
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 251
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 85
Składniki
Oszyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją przyprawą do kurczaka. Doprawione mięso odstawiamy na około 15 minut do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone wszystkie cztery papryki i dusimy chwilę, aż delikatnie zmiękną. Warzywa doprawiamy solą ziołową oraz szczyptą kurkumy.
Do podduszonej papryki dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę wszystko przesmażamy, a następnie podlewamy około 100 ml wody i dusimy około 4 minut pod przykryciem. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową potrawkę podajemy z ryżem basmati ugotowanym w lekko osolonej wodzie na malutkim ogniu. Dla wzbogacenia smaku, możemy posypać ryż płatkami chili.
Życzę smacznego! :)