Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, aromatyczny, z chrupiącą skórką - kurczak z halogena jest idealny na niedzielny obiad.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2048
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 625
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2048
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 625
Składniki
Kurczaka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Można związać mu nogi, ale nie jest to konieczne. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią słoninę. Dzięki temu piersi pozostaną po pieczeniu wyjątkowo soczyste. Olej mieszamy z sosem sojowym, ostrym sosem, sokiem z cytryny, syropem klonowym i wszystkimi przyprawami. Zostawiamy około 1/3 marynaty - będziemy jej używać w trakcie pieczenia. Pozostałą nacieramy kurczaka bardzo dokładnie. Wkładamy do piecyka na dolny ruszt i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W międzyczasie kilka razy smarujemy go pozostawioną marynatą. Można także obrócić go w trakcie pieczenia, aby był równomiernie przypieczony. Po godzinie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy - można to zrobić termometrem (powinien mieć w środku co najmniej 74 stopnie) lub nakłuć gruby kawałek mięsa - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty kurczak będzie gotowy. W razie potrzeby dopiekamy kurczaka jeszcze 5-10 minut.