Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki tej prostej metodzie otrzymasz najbardziej kuszące mięso – soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Marynata jogurtowo-czosnkowa nadaje kurczakowi fantastyczną kruchość i miękkość, a pokruszone płatki kukurydziane sprawiają, że te drobiowe kąski są lepsze niż te z popularnych restauracji fast food. Dodatkowym akcentem smakowym będzie dodanie odrobiny tartego parmezanu do panierki, co wzbogaca smak i dodaje wyjątkowego aromatu. Ten kurczak z powodzeniem sprawdzi się na talerzu obiadowym lub jako przekąska na spotkaniu w gronie przyjaciół. Jeśli podajesz pieczone kąski solo, koniecznie ustaw obok ulubiony sos – jogurtowy, pomidorowy lub ketchup.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 104
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 229
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 226
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 104
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 229
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 226
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w większe kąski, po czym natrzyj mieszanką soli i czarnego pieprzu. W dużej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Włóż mięso do marynaty i dokładnie wymieszaj, aby sos w całości pokrył kurczaka. Wstaw miskę do lodówki na ok. 1 godzinę.
Płatki kukurydziane włóż do robota kuchennego z ostrym nożem lub włóż do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta na drobne okruszki. Rozsyp płatki na półmisku (ewentualnie dodaj tarty parmezan i wymieszaj) i obtaczaj zamarynowane kawałki kurczaka. Lekko dociśnij dłonią panierkę do mięsa, aby lepiej się trzymała.
Kurczaka w płatkach kukurydzianych ułóż na papierze do pieczenia ułożonym na dużej blasze piekarnika. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone kąski podawaj bezpośrednio z piekarnika lub za zimno.