Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w serowej panierce to jedno z najbardziej chrupiących dań, jakie kiedykolwiek przygotujesz. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Mięso wewnątrz jest wilgotne i delikatne, otoczone kruchą panierką z parmezanu i bułki tartej. Palce lizać!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 22178
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1907
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 22178
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1907
Składniki
Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj je z oliwą i czosnkiem granulowanym w niewielkiej miseczce. Ubijaj całość do momentu powstania jednolitej masy.
W głębokim talerzu lub misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, oregano, bazylię, sól i pieprz.
Przygotuj blachę z piekarnika, rozkładając na niej warstwę papieru do pieczenia.
Kurczaka umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek maczaj najpierw dokładnie w mieszance masła, a następnie przenieś go do bułki tartej z parmezanem. Dobrze dociskaj, by przykleić panierkę z każdej strony.
Kurczaka przełóż na przygotowaną wcześniej blachę. Wstaw ją do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza. Piecz całość przez 20-30 minut, obracając w połowie pieczenia. Gotowość mięsa sprawdź za pomocą termometru – temperatura powinna wynosić co najmniej 75 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu udka.
Kurczaka w serowej panierce wyjmij i podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub na patelni.